• Slovenian
Home arrow News
News
Pasma Nemški ovčar

Leta 1899 je nemški kapitan Max von Stephanitz v Berlinu prvič predstavil nemškega ovčarja Horana in takrat tudi registriral pasmo Deutsche Schäferhunde (»nemški ovčarski pes«). Nemški ovčarji so še danes najbolj zastopana delovna pasma, saj po celem svetu služijo kot policijski in vojaški psi, psi vodniki in reševalci, uporabljajo jih za iskanje narkotikov in eksplozivov, psi čuvaji in ne nazadnje tudi kot ovčarji. Vse bolj popularni so tudi v športih kot je Shutzhund, agility, poslušnost in flyball.

Nemški ovčar je ljubeč družinski član, je pa zelo zaščitniški in zato lahko agresiven do tujcev. Je prijazen, ustrežljiv in prilagodljiv pes, ki najraje ugaja lastniku. Z njim rad sodeluje, zato je tako uspešen v mnogih delovnih disciplinah. Priljubljen pa je v veliki meri tudi zaradi trdnega in stabilnega ter zvestega karakterja. Je toleranten in dober do otrok, prav tako se dobro razume z drugimi živalmi. Brez težav lahko biva tudi v stanovanju, seveda pod pogojem, da mu dnevno omogočimo dovolj gibanja. Ker do tujcev ni najbolj zaupljiv in je instinktivno zaščitniški, se odlično obnese kot pes čuvaj.

So energični psi ki zahtevajo dovolj fizične in psihične telovadbe. Poleg dolgega in aktivnega vsakodnevnega sprehoda ali še bolje teka, ga moramo utruditi tudi psihično – skozi igro, šolanje, učenje trikcev, sodelovanje v pasjih športih ali delovnih disciplinah… To je pes, ki bo briljiral na vseh področjih. Če pa njegove potrebe zanemarimo, bomo imeli neposlušnega, ignorantskega in uničevalnega psa, ki ga ne bomo mogli nadzorovati


nemški ovčar